Boodschappen worden steeds duurder. Reden genoeg dus om zoveel mogelijk te besparen op de boodschappen! Het vraagt om wat creativiteit en aandacht, maar het is zeker mogelijk. Als deze trucjes eenmaal in je systeem zitten, heb je er op de langere termijn profijt van. Dit zijn slimme besparingstips!

Aanbiedingen inslaan

Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar toch houden we er lang niet altijd rekening mee: koop zoveel mogelijk producten in de aanbieding. Houd bijvoorbeeld de actieboekjes van je lokale supermarkt in de gaten. Of doe dit zelfs bij verschillende supermarkten, zodat je een deel van de boodschappen in supermarkt A en een ander deel in supermarkt B kunt halen. Kijk ook verder dan enkel de supermarkt. Je kunt namelijk steeds meer boodschappen voordelig online inslaan. Denk aan koffie! Bij Koffievoordeel.nl vind je een uitgebreid aanbod. Kies voor de koffiesoort die jij in gebruik hebt, zoals koffiepads. Maar ook filterkoffie of koffiebonen zijn uiteraard een optie.

Inkopen in bulk

Aanbiedingen zijn soms geldig op een enkel product. Daarnaast is het vaak zo dat je korting kunt krijgen als je veel producten in een keer inslaat: een bulkaankoop. Doe dit natuurlijk alleen met producten die je wat langer kunt bewaren, zoals pasta, rijst of verzorgingsproducten. Als je genoeg opslagruimte hebt in huis, kun je het gewoon wegzetten tot je het nodig hebt. Ideaal! Dit vormt dus ook een reden om een goede voorraadkast in te richten.

Eten plannen en preppen

We gooien met z’n allen behoorlijk veel eten weg. Denk aan restjes als je te veel hebt gekookt, of een stuk groente dat bedorven is geraakt. Dat is zonde! Door je maaltijden beter te plannen en te preppen, gaat er minder verloren – en hoef je dus ook minder geld uit te geven. Heb je bijvoorbeeld een recept op het oog waarbij je een halve prei nodig hebt? Kook later die week nog een ander gerecht met prei erin. Door de maaltijden voor de week op die manier te plannen, blijft er niets zomaar over. Preppen houdt in dat je de maaltijden alvast (deels) voorbereidt. Als je een stuk groente bijvoorbeeld vooraf kookt en in de koelkast of vriezer bewaart, blijft het ook weer langer houdbaar. Verder bespaar je er tijd mee: je bent een dag wat langer bezig in de keuken, maar gedurende de week staat een maaltje juist gauw op tafel. Dat voorkomt wellicht ook weer dat je iets gaat afhalen of thuis laat bezorgen: een win-winsituatie.

Niet dagelijks boodschappen halen

De laatste tip heeft betrekking op een gewoonte: die van dagelijks boodschappen halen. Zeker als je in de buurt van een supermarkt woont, ben je hiertoe geneigd. Hoe vaker je echter in een supermarkt te vinden bent, hoe meer je uitgeeft aan boodschappen. Je gooit nog even snel iets extra’s in je mandje bijvoorbeeld – maar al die kleine uitgaves tellen toch mee. Doe daarom liever weekboodschappen of laat de boodschappen bezorgen, zodat je alleen koopt wat je écht nodig hebt.