Niet iedereen is een geboren natuurtalent als het aankomt op koken. Dat hoeft helemaal niet uit te maken, als je maar bereid bent om het te leren. Koken is namelijk écht een stuk leuker als je het een beetje kunt! En dat is makkelijker dan je misschien denkt. Hoe kun je beter leren koken? We delen onze tips.

Gebruik de juiste spullen

Allereerst is het slim om de juiste spullen te gebruiken bij het koken. Met spullen van kwaliteit is koken namelijk leuker en eenvoudiger. Zo bespaar je jezelf veel moeite door een goed koksmes in huis te halen: een wereld van verschil met de simpele schilmesjes waar velen van ons het eten mee bereiden. Kies verder voor een snijplank die groot genoeg is: alles moet er gewoon op passen. En dan zijn er natuurlijk nog de pannen! Kook met een goede koekenpan – dit is de belangrijkste basis in je keuken. Je gebruikt zo’n pan namelijk bij vrijwel iedere maaltijd. Maar aan alleen een koekenpan heb je doorgaans niet genoeg. Om te kunnen variëren, heb je ook baat bij bijvoorbeeld een mooie braadpan. Hier kun je vlees in braden, evenals soepen, stoofschotels en ovengerechten mee bereiden. Een ideaal begin.

Gewoon doen

Goed, met enkel de spullen ben je er natuurlijk nog niet. Het koken zelf is uiteraard waar het om draait! De beste tip die we je kunnen meegeven: begin gewoon. We kunnen je namelijk wel allemaal regels opleggen, maar dat maakt het alleen maar minder aantrekkelijk om met koken te starten. Begin met iets simpels – al is dit het bakken van een ei. Of start met het maken van een eenpansgerecht, zodat je maar op een enkele pan hoeft te letten. Dit kun je steeds een stukje verder uitbreiden: zo leer je stap voor stap koken.

Kook met recepten

Als je echt geen weet hebt van koken, is het wel verstandig om een recept te volgen. Zo heb je een leidraad om te volgen bij de bereiding van je maaltijd. Dit helpt je op weg! Er zijn ook genoeg gevorderde plezierkoks die nog altijd het liefst een recept gebruiken. Daar is dus helemaal niets mis mee. Haal kookboeken in huis met je favoriete maaltijden erin – van de Italiaanse keuken of juist de Mexicaanse keuken. Om maar iets te noemen! Er zijn trouwens ook genoeg kookboeken voor beginners te vinden. Of ga voor een kookboek met recepten waar maximaal vijf ingrediënten voor nodig zijn: daarmee maak je het jezelf tevens eenvoudig.

Zoek instructies op

Recepten volgen is dus raadzaam, maar je kunt er ook aan denken om instructies op te zoeken. Met kookvideo’s op YouTube of een ander platform zie je stap voor stap hoe je een bepaald gerecht moet maken. Ook de techniek met bepaalde pannen komt hierin goed naar voren, waar je uiteraard veel van kunt leren. Er zijn online uitlegvideo’s van zo ongeveer iedere techniek en ieder gerecht te vinden – je hoeft er alleen maar naar te zoeken!